Ne szenvedjünk feleslegesen: ezért érdemes odafigyelni a menopauza tüneteire

A változókor a női lét egy fontos, mégis gyakran nehezen megélhető szakasza. Általában 45-55 év között következik be, és számos kellemetlen tünettel jár. Cikkünkben bemutatjuk, miért nem érdemes beletörődni ezekbe, és milyen megoldások lehetségesek enyhítésükre!

Sokan csak tűrnek, pedig nem kellene: a menopauza kihívásai

A változókorral együtt egy időszak lezárul minden nő életében. A többségnek ilyenkor már nem a várandósság, hanem a kirepült, felnőtt gyerekek életében való részvétel: a nagymamai szerepkör következik. A virágzó, termékeny időszak lezárása azonban gyakran ütközik nehézségekbe. Az Affidea Magyarország nőgyógyászati vizsgálatán empatikus és gyakorlatias tanácsokat kaphatunk, hogyan küzdjük le e szép, mégis sokszor lelkileg is megterhelő időszak problémáit.

Ám a változókor nemcsak a lelki változásokról szól. Ez az időszak a petefészkek működésének, így a menstruáció fokozatos leállásával is jár. A tünetek között a leggyakoribb és legjellegzetesebb a hőhullám. Ekkor egy hirtelen forróságérzet, verejtékezés és pulzálás jelentkezik a testfelszínen.

A hüvelyi szárazság is sokaknak okoz kellemetlenséget, főleg a szexuális együttlét során. A hormonális változások miatt ugyanis a hüvely sikamlós váladékának mennyisége csökkenhet. Ám az alvászavar, valamint a hangulatváltozások és az érzelmi instabilitás is gyakori menopauza idején. A hölgyek ilyenkor gyakrabban ébredhetnek fel az éjszaka közepén, vagy tölthetik alvás nélkül az éjszakát.

Betegségek, melyeknek a menopauza növelheti a rizikóját

A menopauza a mentális problémák (ingerlékenység, szorongás és depresszió) mellett számos szervi rendellenességet is okozhat. Ezek a következők:

  • Csontritkulás: a csonttömeg elvesztésének kockázata a menopauza során nő, mivel a csontokban az ösztrogén szintje jelentősen csökken. Ezért fontos a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel, valamint az aktív életmód fenntartása.
  • Szívbetegségek: az ösztrogén hiánya a menopauza során növelheti a szívbetegségek kialakulásának rizikóját is, beleértve az infarktust és az érrendszeri betegségeket. 

Gyermekvállalás és szűrővizsgálatok idősebb korban

A változókor beállásával a termékenység is jelentősen csökken. Ugyanakkor, amíg valaki még menstruál, addig még ebben az időszakban is fennállhat a teherbeesés lehetősége. Ma már számos, korszerű orvosi módszer ismert, amellyel növelhető a teherbeesés esélye 45 éves kor felett is.

Emellett fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre a menopauza idején is. Érdemes megnézetni agyalapi mirigyünk, női hormonjaink, pajzsmirigyünk, emlőink, méhünk állapotát is. Sőt, a csontsűrűségmérésre, a koleszterinszintre és a különböző rákszűrésekre is fokozottan ajánlott időt szakítanunk – hiszen az életminőségünk múlhat rajtuk. 

Hasonló cikkek

Comments

KÖVESS MINKET!

1,127FansLike

Kategóriák

Népszerű

Tüszős mandulagyulladás: Meddig fertőz és hogyan kezelhető?

A tüszős mandulagyulladás (follicular tonsillitis) gyakori betegség, amely gyakran fájdalmas tüneteket okoz. A betegséget leggyakrabban vírusok vagy baktériumok okozzák, és általában az immunrendszer erőteljes...

A deszkás kultúra múltja és jövője: utcáktól az Olimpiáig

A gördeszkázás, vagy ahogy sokan ismerik, a deszkázás, már évtizedek óta fontos része a városi kultúrának, az utcai sportok között különleges helyet foglalva el....

A Hip-Hop és a Rap hatása a divatra: divatdiktátor rapperek

A rap zene és a hip-hop kultúra az elmúlt évtizedek során jelentős hatást gyakorolt a divatra, új trendeket teremtve és meghatározva az utcai viselet...

Mi a különbség a Cataflam Dolo és a Cataflam Dolo Rapid között?

A fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén számos készítmény áll a rendelkezésre a patikákban, amelyek mindegyike máshogy hat a szervezetre. Ebben a cikkben két népszerű terméket,...

Stockholm stílus: skandináv minimalizmus a divatban

A Stockholm stílus a skandináv minimalizmus egyik legkiemelkedőbb képviselője, amely a svéd főváros utcáin és lakberendezési trendjeiben egyaránt megmutatkozik. Ez a stílus a letisztult...

Ajánló