Kert design és öntözés

Mikor egy gyönyörű kert megtervezésére gondolunk, gyakran az elsődleges szempontok a növényválasztás, a kompozíció és a színek összjátéka. Ugyanakkor a sikeres kert kialakításának egyik legkritikusabb elemét, az öntözést gyakran hanyagoljuk el. Pedig a kert növényeinek egészsége és fejlődése szempontjából az öntözés nélkülözhetetlen.

1. Öntözési rendszer kialakítása

A kert design és a növények elrendezése hatással van az öntözés módjára. Az öntözési rendszer kialakításakor figyelembe kell venni a növények igényeit. Egy árnyékos kertben más típusú öntözési rendszert igényelnek a növények, mint egy napos, melegebb helyen. Az öntözés módja, időzítése, valamint a víz mennyisége is eltérhet a kert különböző részein.

2. Csepegtető öntözés

Az egyik legnépszerűbb és legtakarékosabb öntözési mód a csepegtető öntözés. Ez nemcsak víztakarékos, de a növények gyökérzónájába is közvetlenül juttatja a vizet. A párologtatás minimális, így a növények több vizet kapnak.

3. Automata öntözőrendszerek

A modern technológia áldására ma már automata öntözőrendszereket is be lehet építeni a kertbe. Ezek segítségével a kertész előre beprogramozhatja az öntözés időpontjait és módját, így nem kell minden nap a kertben lennie az öntözéshez. További információkat találhtsz az öntözőrendszerekről a www.automataontozorendszeres.hu weboldalon, ahol szakszerű kivitelezőt is találsz.

4. Vízgyűjtés

A kert design során érdemes gondolni a vízgyűjtésre is. Egy esővízgyűjtő rendszerrel nemcsak a csapvíz használatát csökkenthetjük, hanem környezetbarát módon is öntözhetünk.

5. Megfelelő talajválasztás

A talajválasztás és a növények elrendezése is befolyásolja az öntözés módját. Egy jól vízáteresztő talajban a növények gyökerei egészségesebbek maradnak, mivel a felesleges víz gyorsan elvezetődik.

6. Öntözés időzítése

A nap legmelegebb szakaszában történő öntözés során a víz gyorsan elpárolog. Éppen ezért reggel vagy késő délután, amikor hűvösebb a hőmérséklet, érdemes öntözni. Ezzel a módszerrel több víz jut a növények gyökereihez és kevesebb párolog el.

Összegzésül, a kert design tervezésekor nem szabad megfeledkezni az öntözés fontosságáról. A megfelelő öntözési technikák alkalmazásával nemcsak a növények egészségét óvhatjuk, de víztakarékosan is gondozhatjuk kertünket. Egy jól megtervezett kert és öntözési rendszer hosszú távon is gyönyörű és egészséges növényeket garantál.

Hasonló cikkek

Comments

KÖVESS MINKET!

1,127FansLike

Kategóriák

Népszerű

Tüszős mandulagyulladás: Meddig fertőz és hogyan kezelhető?

A tüszős mandulagyulladás (follicular tonsillitis) gyakori betegség, amely gyakran fájdalmas tüneteket okoz. A betegséget leggyakrabban vírusok vagy baktériumok okozzák, és általában az immunrendszer erőteljes...

Mi a különbség a Cataflam Dolo és a Cataflam Dolo Rapid között?

A fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén számos készítmény áll a rendelkezésre a patikákban, amelyek mindegyike máshogy hat a szervezetre. Ebben a cikkben két népszerű terméket,...

Műfű: hogy ne a szomszéd kertje legyen a zöldebb!

A műfű napjainkban egyre népszerűbb alternatívája a hagyományos füvesítésnek. Sportpályák mellett ma már köztereken és privát kertekben is gyakran találkozhatunk vele, de akár beltereken...

Tommy jeans és Tommy Hilfiger: Mi a különbség?

A divat világában számtalan márkával és alkategóriával találkozhatunk, amelyek gyakran összezavarhatnak minket, a vásárlókat. Egyik ilyen név, ami gyakran előkerül, a Tommy Hilfiger. De...

Ajánló