Hogyan készülj fel és mit tegyél autópályán való lerobbanás esetén?

Az autópályán való lerobbanás nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Az alábbiakban hasznos tippeket és tanácsokat adunk, hogy ilyen helyzetben is megőrizd nyugalmad és biztonságod.

1. Felkészülés és elővigyázatosság

 • Autó karbantartása: Rendszeres szervíz és ellenőrzés alapvető. Ügyelj arra, hogy az olajat, a vízhűtőt és az akkumulátort rendszeresen ellenőrizd.
 • Előkészületek: Tarts magadnál egy „vészkitet”, ami tartalmaz egy elsősegély dobozt, vizespalackokat, zseblámpát, extra elemeket, meleg takarót és tartós élelmiszereket.

2. Mit tegyél, ha lerobban az autód az autópályán?

 • Bekapcsolt vészvillogó: Ha észreveszed, hogy probléma adódik az autóval, azonnal kapcsold be a vészvillogót.
 • Mellékletbe húzódás: Ha lehetséges, húzódj le a legközelebbi leállósávba vagy parkolóba. Ha ez nem lehetséges, próbáld meg az út szélére állni a lehető legtávolabb a forgalomtól.
 • Kiszállás az autóból: Ha biztonságosan meg tudod tenni, szállj ki az autóból, és állj a korlát mögé. Soha ne állj az autó és az út között!
 • Hívj segítséget: Hívj mentőszolgálatot vagy autószervizt. Az autópályákon általában vannak segélyhívó oszlopok, amelyeket használhatsz, ha a mobilod nem működik. Tippünk: Ha gyorsan szeretnéd a segítséget, keresd a környező települések autómentőit. Miskolc kérnyékén például az autómentés Miskolc szót üsd a keresőbe. Esetleg hívhatod az www.m3asautomentes.hu szolgáltatást, ami a teljes M3 autópályára szakosodott és gyorsan kiér szinte minden környékbeli helyszínre. 
 • Várakozás: Ha az autódban maradsz, kapcsold be a vészvillogót, zárd be az ajtókat, és maradj a biztonsági övezetben. Ha kiszálltál, állj a korlát mögé és kerüld az úttestet.

3. Veszedelmes helyzetek

 • Gázszivárgás: Ha gázszagot érzel, hagyd el azonnal a környéket és hívd a mentőszolgálatot.
 • Más autósok: Soha ne lépj az úttestre vagy próbáld meg megállítani más autókat. Veszélyes lehet mindkét fél számára.

4. Lerobbanás megelőzése

Az autópályán való lerobbanás sokszor elkerülhető, ha figyelünk néhány fontos dologra:

 • Üzemanyagszint: Soha ne hagyd, hogy az üzemanyag-szint a minimumra csökkenjen. Rendszeresen ellenőrizd a szintjelzőt, és tankolj időben.
 • Kerekek állapota: A defekt egy gyakori oka az autópályán való megállásnak. Ellenőrizd rendszeresen a gumiabroncsok állapotát és a légnyomást.
 • Figyelj a jelekre: Ha furcsa hangokat hallasz, vagy az autó nem úgy viselkedik, ahogy kellene, állj meg és ellenőrizd, vagy keresd fel a legközelebbi szerelőt.

Összegzés

Az autópályán való lerobbanás nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Azonban a megfelelő előkészületekkel és a helyes cselekvéssel csökkentheted a kockázatot és biztonságban maradhatsz. Mindig légy készülve, és maradj nyugodt!

Hasonló cikkek

Comments

KÖVESS MINKET!

1,127FansLike

Kategóriák

Népszerű

Tüszős mandulagyulladás: Meddig fertőz és hogyan kezelhető?

A tüszős mandulagyulladás (follicular tonsillitis) gyakori betegség, amely gyakran fájdalmas tüneteket okoz. A betegséget leggyakrabban vírusok vagy baktériumok okozzák, és általában az immunrendszer erőteljes...

Mi a különbség a Cataflam Dolo és a Cataflam Dolo Rapid között?

A fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén számos készítmény áll a rendelkezésre a patikákban, amelyek mindegyike máshogy hat a szervezetre. Ebben a cikkben két népszerű terméket,...

Műfű: hogy ne a szomszéd kertje legyen a zöldebb!

A műfű napjainkban egyre népszerűbb alternatívája a hagyományos füvesítésnek. Sportpályák mellett ma már köztereken és privát kertekben is gyakran találkozhatunk vele, de akár beltereken...

Tommy jeans és Tommy Hilfiger: Mi a különbség?

A divat világában számtalan márkával és alkategóriával találkozhatunk, amelyek gyakran összezavarhatnak minket, a vásárlókat. Egyik ilyen név, ami gyakran előkerül, a Tommy Hilfiger. De...

Ajánló