Nagyanyáink népszerű mondásaként elhíresült, hogy először a szemünkkel eszünk, ami arra is utal, hogy a tálalás rendkívül fontos az étkezések során. A kevésbé kívánatos ételek könnyebben fogyaszthatóak, ha finom porcelán étkészletben tálalják fel számunkra.
Az ebédlőasztal megterítésekor törekedjünk a harmóniára és az összhangra. A mömax-szal a tálalás nem is lehetne egyszerűbb, az étkészletek, tálak és egyéb eszközök széles választékának segítségével mindig az alkalomhoz illővé varázsolhatjuk az étkezés helyszínét. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a terítés, néhány alapszabályt érdemes szem előtt tartanunk.
Szabályok az étkezőasztalnál
Az étkezőasztal megterítése nemcsak arról szól, hogy rátesszük az evőeszközöket és tányérokat az asztallapra. Egy kellemes hangulatú étkezés eltöltéséhez fontos néhány szabályt ismernünk, valamint fektessünk hangsúlyt az esztétikumra is.
Az étkezésekhez használt terítékkel könnyen meghatározhatjuk az egyes személyek által használt teret. Az abrosszal fedett asztalra helyezett nagy méretű lapostányérok tökéletesen alkalmasak arra, hogy behatároljuk az ülőhelyeket. Fontos, hogy legalább 60 cm legyen a két tányér közötti távolság, hogy elkerüljük a karok ütközését.
Formális teríték
A tányérok elhelyezésének sorrendje meghatározott. A legalsó helyre kerül a főfogás lapos tányérja, erre helyezzük a salátástányért és felülre az öblös levesest. A kisebb tálkák, melyekbe a befőtt vagy saláta kerül, a nagytányér bal felére kerüljön, és így tegyünk a kenyereskosárkával is. Miután elfogyasztottuk az összes fogást, csak ezután rakjuk fel az asztalra a desszertestányért.
Az evőeszközök elhelyezésének is vannak fontos ismérvei, ilyen többek között a tény, hogy a fogások sorrendje szerint kívülről befelé haladva vesszük kézbe a kést, villát és kanalakat. A poharak rendje is meghatározott, hiszen a különböző fogásokhoz elhelyezett evőeszközök fölé kell rakni ezeket. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlzsúfolt a teríték, ha kevés a hely, elég az adott fogáshoz felrakni a poharakat.
Kiegészítők fontossága
A kiegészítők segítségével még inkább komfortossá tehető és az alkalomhoz illővé szabható a teríték. Az evőeszközök, tányérok és poharak mellett a szalvéták szintén fontos eszközei az étkezésnek. Elegánsabb eseményeken fehér vagy pezsgőszínű textil szalvétát helyeznek a tányérok mellé. Az ételek ízesítésére alkalmas fűszerek közül alapvetően a só, bors és paprika kerül az asztalra, de emellett az adott menüsorhoz passzoló egyéb fűszereket is elhelyezhetünk. Mindezeket praktikus és dekoratív tartókban, az asztal közepén tárolhatjuk.
A dekoráció részeként gyertyák és kis virágcsokrok színesíthetik az étkezőasztalt. Ügyeljünk arra, hogy sose vegyék el a kilátást az egymással beszélgetők elől a túl magas kiegészítők. Ne essünk túlzásokba, laza hangulatú vacsorához válasszunk színes, mintás terítőt és étkészletet, a finom porcelánokat tartogassuk a formális eseményekre.