Fröccs típusok: az igazi magyar nyári ital kavalkádja

Ahogyan a boroknak megvannak a sajátos karakterisztikáik és az ínyencek számára ismert árnyalataik, úgy a fröccsöknek is rengeteg változatuk létezik. A fröccs valójában a bor és a szódavíz keveréke, de ez a két alapösszetevő olyan számtalan változatban kerülhet együtt a pohárba, hogy önmagában is igazi tudománnyá vált. Nézzünk meg néhány ismert és kevésbé ismert fröccs típust a magyar kultúrából!

Kisfröccs és nagyfröccs

Kezdjük a klasszikusokkal. A kisfröccs 1 dl borból és 1 dl szódavízből áll, míg a nagyfröccs aránya 2 dl bor és 1 dl szódavíz. Ezek a legelterjedtebb típusok, melyeket a legtöbb helyen megkaphatunk.

Hosszúlépés

A hosszúlépés a nagyfröccs „nagytestvére”, 2 dl borral és 3 dl szódavízzel készül, tehát inkább egy laza, hígított bor ital.

Házmester

A házmester a bort és a szódavízt 3:2 arányban tartalmazza, tehát egy köztes állapot a kisfröccs és a nagyfröccs között.

Polgármester

Ha szereted az erősebb ízvilágú fröccsöket, akkor a polgármester neked való. 6 dl borhoz 4 dl szódavíz társul ebben az italban.

Vp fröccs

A „Vicepolgármester” rövidítése. Ebben a fröccsben 1 dl bor találkozik 4 dl szódavízzel, így lényegében a bor ízét csak egy halvány árnyalatként érezhetjük.

Sóher fröccs

Azok számára ajánlott, akik a bort csak cseppenként szeretik a szódavízben. 1 dl bor és 9 dl szódavíz alkotja ezt a verziót.

Krúdy fröccs

Nevezetességéhez méltóan, Krúdy Gyula nevéhez köthető. 9 dl bor és 1 dl szódavíz teszi különlegessé ezt az italt.

Macifröccs

Ez a változat azoknak kedvez, akik a bort édesen szeretik. A macifröccs lényege, hogy az alapborhoz nem szódavizet, hanem üdítőt adnak, leggyakrabban szőlő vagy málna ízben.

Sportfröccs

Az edzőteremből érkezők kedvence lehet: 1 dl bor mellé 5 dl szódavíz társul.

Összefoglalás

A fenti lista csupán egy szelete a fröccsök világának. Sokan saját „házireceptekkel” is készítenek fröccsöt, így gyakorlatilag végtelen a variációk száma. Az biztos, hogy a fröccs a magyar nyári hónapok elengedhetetlen itala, ami hűsít, frissít és számos változatban készíthető. Függetlenül attól, hogy melyik a kedvencünk, a lényeg, hogy jól behűtve és jó társaságban fogyasszuk. Élvezze a nyarat egy pohár hűsítő fröccsel!

Hasonló cikkek

Comments

Kategóriák

Népszerű

Mi a különbség a Cataflam Dolo és a Cataflam Dolo Rapid között?

A fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén számos készítmény áll a rendelkezésre a patikákban, amelyek mindegyike máshogy hat a szervezetre. Ebben a cikkben két népszerű terméket,...

Alkalmi ruha ötletek

Ahogy a naptár lapjai forgatnak, a különféle rendezvények, események és különleges alkalmak mindig felbukkannak. Legyen szó esküvőről, diplomaosztóról, céges rendezvényről vagy egy egyszerű esti...

Birkin táska: a luxus ikonja

Mikor a divat világának klasszikus darabjairól beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Birkin táskát, amely nem csak egy egyszerű kiegészítő, hanem egy valódi státusszimbólum...