Mi a teendő falvizesedés esetén?

Önnél is gyakran jelennek meg vízcseppek vagy vizes foltok a falon? Jellemzően ez a hűvösebb, őszi-téli időszakban fordul elő? Ez sajnos se nem túl szép látvány, se nem egészséges, mert elősegítheti a penészgombák megtelepedését. Nagyon zavaró lehet, különösen például egy szépségszalonban, ahol egyébként is kiemelt fókuszt kap az esztétikus, higiénikus környezet. 

Ilyen esetekben nagy valószínűséggel a megnövekedett páratartalom lehet az ok, de érdemes alaposabban is feltárni, hogy mi lehet a kiváltó tényező!

Amennyiben valóban beigazolódik, hogy a pára mennyisége okozza a vizesedést, akkor segíthet egy páramentesítő berendezés. Ilyen készülékek többek között a Páramentesítő.hu webáruházban is elérhetők. Léteznek alap- és wifis verzióik is különféle teljesítményekkel. Egyéni komfortérzetünk és az érintett helyiség méretei, illetve egyéb adottságai határozzák meg, melyiket érdemes választani.

A páratartalom mérése

Akkor, amikor a falvizesedés rendszeresen visszatér, a pára mennyiségét érdemes megmérni. Ebben lehet segítségünkre egy meteorológiai állomás vagy egy higrosztát. Egy ilyen készülék egyébként minden esetben jól jöhet, akkor is, ha nincs vízcsepp a falakon. Hiszen mindig jó tudni, mekkora a páraszint beltérben!

Amennyiben 40% alatti értékeket mutat, akkor száraz a levegő, és párásítani kell. Ha azonban 60% feletti, akkor már páramentesítésre van szükség. Az ideális érték ugyanis 40-60% közötti.

Mi okozza a magas páratartalmat?

Ha nincs jól leszigetelve a házunk, vagy túl fixen zárnak a műanyag nyílászárók, akkor a pára mennyisége megnövekedhet otthonunkban. De az is okozhat ilyen problémát, ha bent teregetünk, sokáig fürdünk, vagy főzésnél nem használunk páraelszívót. A szellőztetés hiánya szintén előidézheti.

Mit tehetünk magas páratartalom esetén?

Ha megállapítottuk, hogy nagy a beltéri páratartalom, akkor kezdjünk a rendszeres szellőztetéssel! Ez téli időszakban is szükséges, de persze nem órákon át, hanem többször, pár percig. Segíthet az is, ha kint teregetünk, vagy szárítógépet használunk. Lehetőség szerint fürdés helyett zuhanyozzunk!

Amennyiben felújítás előtt állunk, mindenképp ügyelni kell a falak megfelelő kiszáradására! Lehetőség szerint használjunk légáteresztő festéket, ami segít a páramentesítésben! A legmegfelelőbb eszköz azonban egy páramentesítő készülék lehet.

Felhasználási területek

Azontúl, hogy otthonunkban párátlanítót használunk, számos más területen is jó szolgálatot tehet egy ilyen készül akkor, ha vizesedik a fal. Könyvtárak, pincék, levéltárak páramentesítésére tökéletes, de múzeumokban is jó szolgálatot tesz.

Ha vízcseppek jelennek meg a falunkon, ne várjunk sokáig, oldjuk meg a problémát! Amennyiben ugyanis nem kezeljük, az előbb-utóbb penész kialakulásához is vezethet. Válasszuk mindig helyiségre szabottan páramentesítőt, hogy megfelelő hatékonysággal tudjon működni! Egy ilyen berendezéssel még a fűtésszámlánkon is spórolhatunk!

Hasonló cikkek

Comments

KÖVESS MINKET!

1,127FansLike

Kategóriák

Népszerű

Tüszős mandulagyulladás: Meddig fertőz és hogyan kezelhető?

A tüszős mandulagyulladás (follicular tonsillitis) gyakori betegség, amely gyakran fájdalmas tüneteket okoz. A betegséget leggyakrabban vírusok vagy baktériumok okozzák, és általában az immunrendszer erőteljes...

Tommy jeans és Tommy Hilfiger: Mi a különbség?

A divat világában számtalan márkával és alkategóriával találkozhatunk, amelyek gyakran összezavarhatnak minket, a vásárlókat. Egyik ilyen név, ami gyakran előkerül, a Tommy Hilfiger. De...

A deszkás kultúra múltja és jövője: utcáktól az Olimpiáig

A gördeszkázás, vagy ahogy sokan ismerik, a deszkázás, már évtizedek óta fontos része a városi kultúrának, az utcai sportok között különleges helyet foglalva el....

Mi a különbség a Cataflam Dolo és a Cataflam Dolo Rapid között?

A fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén számos készítmény áll a rendelkezésre a patikákban, amelyek mindegyike máshogy hat a szervezetre. Ebben a cikkben két népszerű terméket,...

Ajánló