Hajhullás okai: Miért hullik a hajam?

A hajhullás természetes folyamat, amely minden embert érint élete során. Ám amikor a hajszálak száma túlzottan megnő, vagy a kopasz foltok elkezdenek megjelenni, sokan aggódnak és keresik a mögöttes okokat. De vajon mitől hullik ki a hajunk és mikor érdemes szakemberhez fordulni? A hajhullás hátterében számos tényező állhat, íme néhány közülük.

Hormonális változások

A hajhullás egyik leggyakoribb oka a hormonális változásokban keresendő. Ilyen változások a pubertás, terhesség, szoptatás, menopauza ideje alatt, vagy bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátlók szedésekor jelentkezhetnek. A hormonok ingadozása befolyásolhatja a haj növekedési ciklusát, ami hajhullást eredményezhet.

Stressz

A túlzott stressz is kiválthatja a hajhullást. Ezt a típust telogén effluviumként ismerik, amikor a haj növekedési ciklusa megzavarodik, és nagyobb mennyiségben esik ki.

Betegségek és gyógyszerek

Egyes betegségek, mint például a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, a vérszegénység, a lupusz vagy a PCOS (policisztás ovárium szindróma) is okozhatnak hajvesztést. Továbbá bizonyos gyógyszereknek és kezeléseknek, mint a kemoterápia, is ismert mellékhatása a hajhullás.

Táplálkozási hiányosságok

A rossz táplálkozás, különösen a vas és a fehérje hiánya, hajvesztéshez vezethet. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend nélkülözhetetlen a haj egészségéhez.

Fizikai károsodás

Az erős hajhúzás (pl. szoros konty viselése), a túl gyakori hajfestés, a hővel történő styling vagy a vegyszeres kezelések is károsíthatják a hajat és előidézhetik annak hullását.

Örökletes hajhullás

Az örökletes hajhullás, vagy androgén alopecia, a leggyakoribb oka a tartós hajvesztésnek. Ebben az esetben a hajhullás a génjeinkben kódolt és az életkor előrehaladtával jelentkezik.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Bár a hajhullás számos oka lehet, ha úgy érzi, hogy a hajvesztés mértéke túlzott, vagy tartósan fennáll, érdemes bőrgyógyászhoz vagy trichológushoz fordulni. Ők segítenek azonosítani a hajhullás mögött álló okot és tanácsot adnak a megfelelő kezelési lehetőségekről.

Összegzés

A hajhullás természetes jelenség, de ha aggódunk a mértéke vagy az okok miatt, ne habozzunk szakemberhez fordulni. A megfelelő táplálkozás, az egészséges életmód és a kíméletes hajápolási rutin is segíthet megelőzni a túlzott hajvesztést.

Hasonló cikkek

Comments

Kategóriák

Népszerű

Mi a különbség a Cataflam Dolo és a Cataflam Dolo Rapid között?

A fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén számos készítmény áll a rendelkezésre a patikákban, amelyek mindegyike máshogy hat a szervezetre. Ebben a cikkben két népszerű terméket,...

Alkalmi ruha ötletek

Ahogy a naptár lapjai forgatnak, a különféle rendezvények, események és különleges alkalmak mindig felbukkannak. Legyen szó esküvőről, diplomaosztóról, céges rendezvényről vagy egy egyszerű esti...

Birkin táska: a luxus ikonja

Mikor a divat világának klasszikus darabjairól beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Birkin táskát, amely nem csak egy egyszerű kiegészítő, hanem egy valódi státusszimbólum...