Ezért pisilnek felemelt lábbal a kutyák

Minden kutya pisil, a legtöbb hím pedig felemeli a lábát, a nőstények meg leguggolnak, hogy elvégezzék a dolgukat. Néhány szuka kutya azonban szintén felemeli a lábát, de vajon miért viselkednek így az ebek? Mi dönti el, hogy melyik kutya milyen pózban pisil?

A területet is megjelölik 

A Kutyabarát Magazin életmód rovatában utánajárt a témának, mint ahogy sok más kutyás érdekességet is találunk az ország első és legismertebb kutyabarát platformján.

A vizelésnek mind a kan, mind a szuka kutyák esetében több célja is van, egyrészt a vizelet eltávolítása, másrészt a terület megjelölése. A kutya vizelete apró szagmolekulákat tartalmaz, melyek jelzik a többi állatnak, hogy a kutya jelen van, és a terület tiltott. Mivel a kutyák a szaglásukra hagyatkozva ismerik fel a környezetüket, gyorsan felfogják az üzenetet, hogy tartsák magukat távol. 

Amikor a kutyák sétálnak, könnyebben megérzik a vizelet szagát, ha az az orrmagasságukban van, valamilyen függőleges felületen, mintha sík felületen lenne. Más kutyák számára ez azt is jelezheti, hogy a vizelő kutya a nagyobb. Másrészt pedig a függőleges felületen, mint például egy lámpaoszlop, megmaradnak a szagmolekulák, míg ha a földre történik az ürítés, azt a talaj beszívja. 

Van olyan, hogy a kutyák nem emelik fel a lábukat, inkább előre dőlnek, úgy vizelnek, miközben hátsó lábukat hátrafelé nyújtják a földre. Ez általában akkor fordul elő, ha a hátsó láb felemelése valamilyen kényelmetlenséggel jár a kutya számára, például az ízületei, a csípője, a térde fáj. 

A nőstény kutyák szokásai

A szuka kutyák általában guggolva pisilnek, mert így tisztábbak tudnak maradni, mintha felemelnék a lábukat. De ez sem szentírás, a szukák például a tüzelési ciklus alatt felemelt lábbal jelölhetnek. Ezzel jelzik a fogékony kanoknak, hogy a párzási időszak megkezdődött. 

A nőstény kutyák akkor is felemelik a lábukat a pisiléshez, ha nyugtalannak érzik magukat, és meg akarják határozni a területüket. Az eb mérete is magyarázatul szolgálhat: a kisebbek gyakran tesznek így, a közepes és nagytestű kutyusok viszont gyakrabban nem. 

Kölyökkorban minden más

Mielőtt kifejlődnének, a kan kutyák is guggolva vizelnek, de amint elérik a serdülőkort, már felemelik a lábukat. Az érettség kora kutyánként változik, a kisebbeknél hat hónapos kor körül, a nagyobb testűeknél nyolc-tizenkét hónapos korban.

Azonban ha egy kan kutyát élete korai szakaszában ivartalanítanak, előfordulhat, hogy nincs meg az a hormonális hatás, amely befolyásolja ezt a viselkedést. 

A kutyák vizelete sok-sok információt tartalmaz például az eb egészségi állapotáról, a neméről és a stressz-szintjéről is. Az életkorral is változhatnak a kutyák vizelési szokásai, úgy a szukák, mint a kanok esetében, az idősebb ebek például már nehezebben emelik fel a lábukat. Gazdiként bármilyen szokatlan dolgot, hirtelen jött változást észlelünk ezzel kapcsolatban, érdemes felkeresni állatorvosunkat, aki segít feltérképezni a háttérben álló okokat. 

Hasonló cikkek

Comments

KÖVESS MINKET!

1,127FansLike

Kategóriák

Népszerű

Tüszős mandulagyulladás: Meddig fertőz és hogyan kezelhető?

A tüszős mandulagyulladás (follicular tonsillitis) gyakori betegség, amely gyakran fájdalmas tüneteket okoz. A betegséget leggyakrabban vírusok vagy baktériumok okozzák, és általában az immunrendszer erőteljes...

Tommy jeans és Tommy Hilfiger: Mi a különbség?

A divat világában számtalan márkával és alkategóriával találkozhatunk, amelyek gyakran összezavarhatnak minket, a vásárlókat. Egyik ilyen név, ami gyakran előkerül, a Tommy Hilfiger. De...

A deszkás kultúra múltja és jövője: utcáktól az Olimpiáig

A gördeszkázás, vagy ahogy sokan ismerik, a deszkázás, már évtizedek óta fontos része a városi kultúrának, az utcai sportok között különleges helyet foglalva el....

Mi a különbség a Cataflam Dolo és a Cataflam Dolo Rapid között?

A fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés terén számos készítmény áll a rendelkezésre a patikákban, amelyek mindegyike máshogy hat a szervezetre. Ebben a cikkben két népszerű terméket,...

Ajánló